Jaké jsou vedlejší účinky konzumace ořechů? Jaké jsou vlastnosti vlašských, lískových, pistáciových a arašídových ořechů?

Ořechy se používají ve sladké i slané kuchyni. Jsou přísadou do mnoha moučníků a dezertů, často jsou součástí výživných snídaní a přísadou do salátů a masových omáček. Jaké vlastnosti mají ořechy? Zjistěte, jaké účinky na vás má konzumace ořechů.

Z botanického hlediska jsou ořechy suché plody, jejichž semena mají tvrdou a ochrannou skořápku. Jsou mimořádně ceněné díky velkému množství živin a vitaminů, které obsahují. Říká se, že mají mnoho vlastností, které našemu tělu velmi prospívají, a doporučuje se zařadit je do každodenního jídelníčku, ale při některých zdravotních potížích byste měli být opatrní s jejich množstvím.

Ořechy se skládají především ze sacharidů a bílkovin a také z nenasycených mastných kyselin. Obsahují také velké množství minerálních látek a vlákniny. Pravidelná každodenní konzumace ořechů má řadu pozitivních účinků. Pomáhají předcházet mnoha onemocněním, jako je cukrovka, nadváha nebo obezita a kardiovaskulární choroby.

Kolik ořechů lze denně sníst?

Ořechy jsou kalorický produkt (v průměru 600 kcal na 100 g výrobku), proto bychom měli být opatrní s jejich množstvím, ale v našem denním jídelníčku by neměly chybět. Pár kousků si můžete přidat do jogurtu nebo salátu nebo sníst hrst ořechů jako svačinu.

Průměrná doporučená denní porce, kterou by měl dospělý člověk zkonzumovat, je asi 30 g ořechů. V přepočtu na jeden kus je to asi 20-25 kusů, v závislosti na velikosti ořechů.

Co ořechy dělají? Podívejte se na účinky konzumace různých druhů ořechů

Arašídy, známé také jako podzemnice olejná nebo burské oříšky, jsou jedny z nejoblíbenějších ořechů na celém světě. Vyrábí se z nich všemi známé a oblíbené arašídové máslo. Arašídy jsou vlastně hrách z čeledi luštěninových, takže nejsou vhodné pro některé diety, zejména pro ty, které luštěniny ze stravy vylučují.Jaké jsou vedlejší účinky konzumace ořechů? Jaké jsou vlastnosti vlašských, lískových, pistáciových a arašídových ořechů?

S ořechy mají společné jen složení, protože stejně jako ostatní ořechy jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Mají vysoký obsah vitaminu E, vitaminů skupiny B, draslíku, hořčíku, manganu, zinku, mědi a železa. Arašídy mají nízký glykemický index, takže nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Mandle jsou především zdrojem bílkovin, a přestože jsou poměrně kalorické, měli by je jíst i lidé na redukční dietě, protože jsou bohaté na energii a živiny, takže na dlouhou dobu zahání hlad. Nenasycené tuky obsažené v mandlích mají pozitivní vliv na naše zdraví.
Jaké jsou vedlejší účinky konzumace ořechů? Jaké jsou vlastnosti vlašských, lískových, pistáciových a arašídových ořechů?
Mandle obsahují také aminokyseliny, které mohou předcházet depresím a pozitivně ovlivňovat naši náladu. Mandle, bohaté na stopové minerály, posilují imunitní systém, který zabraňuje opakovaným infekcím.

Ve srovnání s jinými oblíbenými ořechy mají pistácie velmi vysoký obsah vitaminů skupiny B. To má pozitivní vliv na nervový systém, činnost srdce, svalů a kontrakcí. Pistácie navíc obsahují biotin, niacin, thiamin, riboflavin a kyselinu pantotenovou. Kromě vitaminů obsahují pistácie celou řadu cenných minerálních látek, mezi něž patří: draslík, železo, fosfor, měď, mangan a hořčík. Pistácie zlepšují látkovou výměnu, mají pozitivní vliv na pokožku a obsažený lutein má pozitivní vliv na zrak.Jaké jsou vedlejší účinky konzumace ořechů? Jaké jsou vlastnosti vlašských, lískových, pistáciových a arašídových ořechů?

Tyto ořechy by měli konzumovat lidé, kteří se potýkají s kožními problémy, jako je nadměrně mastná pleť a vlasy nebo akné. Pravidelná konzumace kešu ořechů také pomáhá předcházet anémii a osteoporóze. Kešu oříšky údajně také stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují hladinu LDL cholesterolu, takzvaného „špatného cholesterolu“.

Lískové oříšky jsou jedním z nejběžnějších ořechů, které rostou na našich zahradách a v sadech. Jsou kalorické a mají vysoký obsah bílkovin, takže jsou důležitou součástí jídelníčku vegetariánů a veganů. Vitamíny a minerály, které obsahují, jsou užitečné také pro posílení imunitního systému a podporu kardiovaskulárních funkcí. Povzbuzují také mozek.Jaké jsou vedlejší účinky konzumace ořechů? Jaké jsou vlastnosti vlašských, lískových, pistáciových a arašídových ořechů?

Vlašské ořechy patří v Polsku k nejoblíbenějším ořechům. Údajně obohacují stravu o cenné živiny a minerály a díky vysokému obsahu omega-3 kyselin zlepšují paměť a náladu. Tato látka má také vliv na zdraví srdce. Omega-3 pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, což snižuje riziko aterosklerózy, která snižuje riziko infarktu. Bílkoviny, vláknina a zdravé tuky obsažené v ořeších také pomáhají regulovat rovnováhu.Jaké jsou vedlejší účinky konzumace ořechů? Jaké jsou vlastnosti vlašských, lískových, pistáciových a arašídových ořechů?

Pekanové ořechy vypadají vzhledově velmi podobně jako vlašské ořechy, ale chutí se od nich více liší. Zaprvé jsou mnohem sladší. Mononenasycené mastné kyseliny, které obsahují, pomáhají vstřebávat mimo jiné vitaminy A, D, E a K. Mají také pozitivní vliv na nervový systém, hormony a zrak.

Makadamové ořechy jsou především zdrojem nenasycených mastných kyselin, které jsou pro náš organismus prospěšné. Jedná se především o pozitivní účinky na fungování oběhového systému. Snižují hladinu špatného cholesterolu a zlepšují lipidový profil. V jednom ořechu je asi 22 kcal, takže jich klidně můžete sníst několik kousků denně, například jako přídavek do jogurtu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *