Trvalky jsou vytrvalé okrasné rostliny, které zdobí záhony a skalky, někdy dokonce po celý rok. Patří mezi ně druhy, jejichž nadzemní části v zimě odumírají. Časem začnou trvalky méně kvést a odumírají zevnitř. To je znamení, že je čas je omladit. Jak rozmnožovat trvalky na podzim a které druhy jsou pro to vhodné? Odpovídáme.
-
Jaké trvalky lze množit na podzim?
Trvalky jsou vytrvalé okrasné rostliny, které vyžadují občasné zmlazení množením. Načasování postupu závisí na druhu a typu trvalky. Dělíme je na dlouhověké, které se zmlazují v průměru každých pět let, a krátkověké, které takový zákrok vyžadují po dvou letech. Známkou toho, že rostlina potřebuje omlazení, je její postupné odumírání zevnitř a skrovné kvetení během sezóny. Toto ošetření je nejlepší provést na začátku podzimu, kdy se rostliny začínají připravovat na zimní spánek.
Na podzim můžeme množit pouze ty trvalky, které již v dané sezóně ukončily vegetaci. Proto bychom neměli omlazovat astry a chryzantémy, protože začátek podzimu je vrcholem jejich aktivity. Takové ošetření by mohlo tyto rostliny vážně oslabit a ovlivnit jejich budoucí kvetení. Na podzim lze množit pouze ty trvalky, které kvetou na jaře a v létě. To platí i pro okrasné trávy a ostřice.
Proč je zmlazování rostlin důležité?
Zmlazování trvalek je jedním z nejdůležitějších opatření v péči o ně při jejich pěstování, protože stimuluje růst a vývoj. To vede k bohatému kvetení rostlin v následujících vegetačních obdobích. Při ošetření se odstraňují slabé, nemocné nebo odumřelé výhony, což má pozitivní vliv na celkový stav rostliny a zároveň zlepšuje její vzhled.
Omlazování trvalek zahrnuje jejich vegetativní množení dělením. Tímto způsobem navíc získáme nové sazenice, které mohou zdobit naši zahradu nebo být ideálním dárkem pro přátele. Při množení trvalek mechanickým dělením si můžeme být jisti, že výsledné sazenice budou mateřským rostlinám velmi podobné.
Zmlazování trvalek je důležité i pro ostatní rostliny v zahradě. Trvalky mají tendenci rychle růst, takže v záhonech nebo skalkách přehluší ostatní rostliny. Tento postup vám umožní trvalky zahustit a zároveň zmenšit prostor, který zabírají. Díky tomu mají ostatní druhy rostlin, které se nacházejí v blízkosti, snazší přístup ke světlu.
Jak množit trvalky na podzim?
Trvalky lze na podzim množit třemi různými způsoby: topickými / růžicovými řízky, dělením trsů a množením kořenů. Nezapomeňte, že volba techniky závisí na druhu vaší rostliny.
- Vrcholové/kořenové řízky
Množení vrcholovými řízky nebo tzv. růžicovými řízky je určeno pro zmlazování skalniček, které kvetou brzy na jaře, např. skalničky. Je důležité, aby odebrané řízky měly úlomky starých stonků nebo kořenů. Pokud to není možné z důvodu malé velikosti sazenic, postačí i jednotlivé růžice bez kořenů. Jen budou potřebovat více času na zakořenění.
Listy sazenic by měly být co nejvíce zkráceny, aby se omezilo odpařování vody z jejich povrchu. Pro usnadnění vývoje kořenů a ochranu rostlin před větrem se vyplatí umístit vysazené rostliny do chladného skleníku nebo fóliového tunelu.
- Rozdělení trsu
Množení dělením trsů je nejjednodušší způsob zmlazování trvalek. Tento způsob je vhodný pro množení fialek, bukvic, bukových květů, hvězdnic, pivoněk a liliovníků. Tento postup zahrnuje vykopání dané trvalky a její rozdělení na menší části. Před fragmentací je však nutné odstranit staré stonky. Pokud se oddělí dostatečně velký trs, může v následující sezóně po výsadbě vykvést. Ze vzniklých fragmentů trvalek odřízněte příliš dlouhé kořeny a poté je zasaďte do větších květináčů.
- Množení kořeny
Některé trvalky lze množit pomocí silných kořenů, na kterých jsou spící pupeny. Patří mezi ně druhy jako brunnera, akant, orientální máky a sasanky. Začátek podzimu však není nejvhodnější dobou pro jejich množení, ale pouze pro označení místa v zahradě. Kořenové trsy těchto rostlin vykopáváme až v listopadu, kdy jsou již v zimním klidu. Označení jejich přítomnosti na začátku podzimu je důležité, protože v následujících měsících mají jen málo nadzemních částí nebo žádné.
Důležité je, aby byl kořenový hrudek trvalky chráněn před vyschnutím – měli bychom jej skladovat na chladném a tmavém místě. S dělením kořenů na kousky o velikosti asi 4 cm můžete začít v únoru nebo březnu.