Banány jsou ovoce, které často zhnědne ještě předtím, než ho sníte. Jednoduchá změna však může prodloužit jeho životnost o čtrnáct dní.
Banány najdete v mnoha kuchyních a jsou ideální svačinou nebo rychlou snídaní. Pokud však nejsou správně skladovány, mohou se tvrdé banány rychle proměnit v kaši.
Skladování banánů ve váze s ovocem se sice zdá být logické, ale ve skutečnosti je to nejhorší místo pro jejich skladování. Když víte, kde je skladovat, můžete prodloužit jejich čerstvost o několik týdnů. a dozrávání. Pokud je příliš mnoho ovoce skladováno pohromadě, může tento plyn způsobit jejich rychlé dozrávání.
Banány produkují velké množství etylenu, což znamená, že se často kazí jako první. Neměly by se skladovat společně s jiným ovocem citlivým na etylen, jako jsou jablka, avokádo, melouny, broskve a švestky.
„Čím více žluté barvy vidíte, tím je banán zralejší. Když jsou banány zralé, měly by být umístěny do zásuvky na zeleninu v lednici.“
„Chladnička proces zrání výrazně zpomalí, ale nezastaví. Slupka bude nadále hnědnout, ale ovoce zůstane čerstvé a pevné po dobu jednoho až dvou týdnů.“
Je rozšířeným omylem, že banány nelze skladovat v lednici, protože slupka v chladu zčerná. Přestože slupka může změnit barvu, ovoce uvnitř zůstává žluté a měkké, takže je zcela poživatelné po dlouhou dobu.
V chladničce skladujte pouze žluté banány, protože zelené banány při nízkých teplotách nedozrávají správně, což vede ke ztrátě chuti.
„Zelené banány nejsou plně zralé a nejdéle vydrží, pokud pomalu dozrávají při pokojové teplotě na kuchyňské lince,“ říká.
„Proces můžete urychlit tak, že je vložíte do hnědého papírového sáčku a přidáte jablko nebo rajče, čímž zrání ještě urychlíte.“
Pokud máte banán, který začíná na kuchyňské lince tmavnout, můžete ho ještě dát do lednice, zmrazit nebo použít na banánový chléb. Zcela zhnědlé banány by se však v lednici skladovat neměly, protože slupka změkne a je méně chutná.
„Pokud má banán více hnědé nebo černé slupky než žluté, je přezrálý a stále ho můžete použít na pečení,“ řekl šéfkuchař.
Nejlepší způsob skladování banánů je tedy nejprve je uložit při pokojové teplotě na kuchyňské lince mimo ovocnou vázu, dokud jsou ještě zelené. Poté by se měly dát do lednice, když zežloutnou, aby vydržely čerstvé ještě čtrnáct dní.