Každý, kdo pravidelně vaří na plynové varné desce, dobře zná problém s čištěním hořáků. Snadno se na ně dostanou zbytky jídla a díky vysoké teplotě, při které se nečistoty připalují, je obtížné je vyčistit. Znám však skvělý způsob, jak hořáky rychle uvést do dokonalé svěžesti.
Znečištěné hořáky plynového sporáku
Vaření v nehygienických podmínkách není žádná legrace. Kdo by rád vařil svá oblíbená jídla na špinavém sporáku? Proto se po sobě vždy snažím hned uklidit. Někdy na to však nemám čas ani energii, což má obvykle za následek, že čištění hořáků trvá dlouho.
Naštěstí moje rodina vyvinula postup, jak opravit i ty nejšpinavější prvky plynového sporáku . Navíc nevyžaduje žádné speciální chemikálie, takže je velká pravděpodobnost, že vše potřebné už máte ve svých kuchyňských skříňkách.
Čistič znečištěných hořáků
Než se pustím do čištění, zkontroluji, zda hořáky vychladly. Pak je sundám z varné desky a vložím do mísy s teplou vodou, aby změkla mastnota a zbytky jídla. Do samostatné misky dám litr octa s několika kapkami prostředku na mytí nádobí, vložím do ní teplé kousky a namočím na 30-45 minut.
Po této době vezmu drátěný kartáč a hořáky otřu, přičemž je čas od času namočím do octa. Asi po 10 minutách práce je opláchnu ve vodě. Nyní je čas na poslední díl skládačky.
Vezmu jedlou sodu a posypu jí hořáky.
Jedlá soda je známá svými čisticími vlastnostmi. Po jejím rozsypání na hořáky to celé postříkám trochou vody a znovu vykartáčuju.
Po důkladném vyčištění všech hořáků je znovu opláchnu pod tekoucí vodou a dobře osuším. Připravené hořáky nasadím na trysky a je hotovo. Každý z nich vypadá jako nový a vaření se pro mě opět stává velkým potěšením.