Jedlé kaštany prospívají tělu i duši. Lze z nich připravit nádivku, polévku nebo koláče.

Kdo by neznal a nedal si na podzim do kapsy kaštany? Jejich hlazení bylo spojováno s magickým vlivem a mocí zbavit člověka slabosti a všech možných neduhů a bolestí.

Z obecně známých kaštanů se odedávna vyráběly domácí masti na bolavé klouby, otoky, křečové žíly a oteklé svaly. Lék se však podával pouze zevně, protože kaštany mají mírně toxické účinky. Čaj z květů se používal také zevně k léčbě kožních zánětů a drobných popálenin.

To se však netýká plodů jedlého kaštanu, který roste od oblastí od Středomoří až po Slovensko. Zde se běžně pěstují celé kaštany, které se praží, peče, vaří a konzumují.
Jedlé kaštany prospívají tělu i duši. Lze z nich připravit nádivku, polévku nebo koláče.

V našich supermarketech už tuto jedlou variantu mají, takže je kupte, napříč rozkrojte, dejte do trouby nebo na pánev a jemně opečte, přičemž dávejte pozor, abyste je nespálili. Z vařeného kaštanového pyré vznikne opravdová pochoutka.

Kaštanovou mouku na pečení doporučovala ve 12. století slavná abatyše Hildegarda z Bingenu. Kaštanová mouka je již několik let běžně dostupná v obchodech se zdravou výživou, takže ji lze přidávat do směsí bezlepkové mouky pro zdravé pečení.

Kaštany mají protizánětlivé účinky, snižují a odstraňují otoky a příznivě působí na pružnost a pevnost cévních stěn. Používáme je při léčbě hemoroidů, bércových vředů, křečových žil, zánětů žil a trombóz.

Kaštany v čokoládě

Svými účinky na psychiku ovlivňují také poruchy prokrvení končetin a poruchy koronárního oběhu. Mohou také zmírnit některé formy migrény. Kaštanové přípravky mají mírné antisklerotické účinky a lze je použít k léčbě a prevenci mrtvice.

Jedlé kaštany dodávají tělu vitaminy C, E, B, K, dále železo, zinek, vápník, draslík a hořčík. Prospívají srdci, oběhovému systému, pomáhají vyplavovat škodlivé látky, pomáhají při únavě, bolestech hlavy a zmírňují deprese. I tradiční čínská medicína je považovala za důležitý zdroj životodárné energie.

Jedlé kaštany se nejčastěji používají při přípravě dezertů a koláčů. Přidávají se také do masových náplní nebo omáček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *