Nežádoucí účinky konzumace ořechů? Jaké vlastnosti mají vlašské ořechy, lískové ořechy, pistácie, pěstované ořechy?

Ořechy se v kuchyni používají ve sladké i slané podobě. Slouží jako přísada do mnoha moučníků a dezertů, často jsou součástí výživných snídaní a přidávají se také do salátů a masových omáček. Jaké jsou vlastnosti ořechů? Zjistěte, jaké účinky má konzumace ořechů.

Ořechy jsou v botanické terminologii sušené plody, jejichž semena mají tvrdou skořápku a ochrannou slupku. Jsou mimořádně ceněné pro množství živin a vitaminů, které obsahují. Předpokládá se, že mají mnoho vlastností, které mají velmi dobrý vliv na náš organismus, a doporučuje se zařadit je do každodenního jídelníčku, nicméně při určitých zdravotních potížích byste měli být opatrní s množstvím.

Podívejte se na vlastnosti různých ořechů v galerii:

Ořechy se skládají především ze sacharidů a bílkovin a také z nenasycených mastných kyselin. Mají také vysoký obsah minerálních látek a vlákniny. Pravidelná každodenní konzumace ořechů má řadu pozitivních účinků. Pomáhají předcházet mnoha nemocem, jako je cukrovka, nadváha nebo obezita, kardiovaskulární onemocnění.

Kolik ořechů lze denně sníst?

Ořechy jsou kalorickým produktem (v průměru 600 kcal na 100 g výrobku), proto musíme být opatrní s jejich množstvím, ale v našem denním jídelníčku by neměly chybět. Pár kousků si můžete přidat do jogurtu nebo salátu nebo sníst hrst ořechů jako svačinu.

Průměrná doporučená denní porce, kterou by měl dospělý člověk sníst, je asi 30 g ořechů. V přepočtu na kusy je to asi 20-25 kusů v závislosti na velikosti ořechů.

Jaké jsou výhody ořechů? Zjistěte, jaké výhody přináší konzumace různých druhů ořechů.

Arašídy, známé také jako pistácie nebo arašídy, jsou jedny z nejoblíbenějších ořechů na celém světě. Vyrábí se z nich známé a všemi oblíbené arašídové máslo. Arašídy jsou vlastně hrách z čeledi luštěninových, takže nejsou vhodné pro některé diety, zejména pro ty, které luštěniny ze stravy vylučují.

Co však mají arašídy společné, je jejich složení: stejně jako ostatní ořechy jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Mají vysoký obsah vitaminu E, vitaminů skupiny B a také draslíku, hořčíku, manganu, zinku, mědi a železa. Arašídy mají nízký glykemický index, takže nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Mandle jsou především zdrojem bílkovin, a přestože jsou poměrně kalorické, lidé s redukční dietou by je měli jíst, protože mají vysoký obsah energie a živin, což znamená, že na dlouhou dobu zahání hlad. Nenasycené tuky obsažené v mandlích mají pozitivní vliv na naše zdraví.

Mandle obsahují také aminokyseliny, které mohou předcházet depresím a mají pozitivní vliv na naši náladu. Mandle, bohaté na mikroživiny, posilují imunitní systém, který zabraňuje opakovaným infekcím.

Ve srovnání s jinými oblíbenými ořechy mají pistácie velmi vysoký obsah vitaminů skupiny B. To má pozitivní vliv na nervový systém, činnost srdce, svaly a křeče. Pistácie navíc obsahují biotin, niacin, thiamin, riboflavin a kyselinu pantotenovou. Kromě vitaminů obsahují pistácie mnoho cenných minerálních látek, včetně draslíku, železa, fosforu, mědi, manganu a hořčíku. Pistácie zlepšují látkovou výměnu, příznivě působí na pokožku a lutein, který obsahují, má pozitivní vliv na zrak.

Lidé, kteří trpí kožními problémy, jako je zvýšená mastnota pleti a vlasů nebo akné, by měli těmto ořechům věnovat pozornost. Pravidelná konzumace kešu ořechů také pomáhá předcházet anémii a osteoporóze. Předpokládá se, že kešu ořechy také stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují hladinu LDL cholesterolu, tzv. špatného cholesterolu.

Lískové ořechy jsou jedním z nejběžnějších ořechů rostoucích na našich zahradách a v sadech. Mají vysoký obsah kalorií a bílkovin, takže jsou důležitou součástí jídelníčku vegetariánů a veganů. Vitamíny a minerály, které obsahují, jsou také prospěšné pro posílení imunitního systému a podporu kardiovaskulárních funkcí. Kromě toho také stimulují činnost mozku.

Vlašské ořechy patří mezi nejoblíbenější ořechy. Předpokládá se, že obohacují stravu o cenné živiny a minerály a díky vysokému obsahu kyseliny omega-3 zlepšují paměť a náladu. Tato látka má také vliv na zdraví srdce. Omega-3 pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, což snižuje riziko aterosklerózy, a tím i riziko infarktu. K regulaci přispívají také bílkoviny, vláknina a zdravé tuky obsažené v ořeších. pixabay

Pekanové ořechy jsou svým vzhledem velmi podobné vlašským ořechům, ale liší se od nich chutí. Především jsou mnohem sladší. Mononenasycené mastné kyseliny, které obsahují, napomáhají mimo jiné vstřebávání vitaminů A, D, E a K. Mají také pozitivní vliv na nervový systém, hormonální funkce a zrak. pixabay

Makadamové ořechy jsou především zdrojem nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na náš organismus. Především mají pozitivní vliv na fungování oběhového systému. Snižují hladinu špatného cholesterolu a zlepšují lipidový profil. Jeden ořech obsahuje asi 22 kcal, takže můžete bez obav sníst několik kousků denně, například jako přídavek do jogurtu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *