Vaječné skořápky zalijte octem. Problém na zahradě rychle zmizí


Zahradničení se věnuji již léta a vždy hledám přírodní způsoby, jak zlepšit stav svých rostlin. Dnes bych se s vámi ráda podělila o jednoduchý, ale nesmírně účinný způsob, jak použít vaječné skořápky zalité octem jako přírodní hnojivo na zahradě.

Proč jsou vaječné skořápky pro rostliny cenné?

Vaječné skořápky jsou bohatým zdrojem vápníku a dalších mikroživin nezbytných pro správný růst rostlin. Vápník přispívá k pevnosti buněčných stěn, takže rostliny jsou zdravější a odolnější. Samotné skořápky se však rozkládají velmi pomalu, proto se vyplatí použít jednoduchý octový trik.

Jak vyrobit hnojivo ze skořápek a octa?

Začněte sběrem vaječných skořápek. Důkladně je omyjte a vysušte, abyste se zbavili zbytků bílkovin, které by mohly přilákat škůdce. Skořápky rozdrťte na malé kousky. Můžete použít hmoždíř a tlouk, mixér nebo je jednoduše rozdrtit v rukou.

Rozdrcené skořápky vložte do nádoby a zalijte je alkoholem nebo jablečným octem. Poměr je přibližně 1 díl skořápek na 2 díly octa. Směs nechte několik dní odstát, dokud nepřestane pěnit. Reakcí mezi octem a skořápkami se uvolňuje vápník ve formě, kterou mohou rostliny vstřebat. Vzniklou tekutinu zřeďte v poměru 1:10 vodou. Hnojivo je pak připraveno k zalévání. Lze jej aplikovat jednou za dva týdny.

Výhody používání skořápek namočených v octě

Je to přírodní zdroj vápníku. Posiluje strukturu rostlin a zabraňuje chorobám, jako je suchá hniloba vrcholků plodů. Metoda je šetrná k životnímu prostředí, protože využíváte kuchyňský odpad, čímž minimalizujete množství odpadu. Navíc ušetříte spoustu peněz, protože nemusíte kupovat drahá chemická hnojiva.

Toto přírodní hnojivo je ideální pro rajčata, papriky, okurky a zahradní i hrnkové květiny. Vápník je důležitý zejména pro plodící rostliny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *