Potěšte své přátele a pošlete jim článek, který vás zajímá, nebo ho sdílejte.
Sezóna třešní nabírá na obrátkách, stromy se začínají prohýbat pod tíhou zralých, šťavnatých plodů. O tuto pochoutku s námi soupeří nejen špačci, ale i červci, kteří si tyto plody oblíbili.
Pravděpodobně jste už nejednou jedli červivé ovoce. Vaše babičky vás uklidňovaly, že se nic neděje, jen vám tam spadla nějaká ta porce „masa“ navíc. Ačkoli je červivé ovoce spojováno hlavně se švestkami, nechtěné obyvatele mají i třešně. Když sbíráme třešně ze stromu, příliš nepřemýšlíme o tom, co je v nich a na nich, než je vložíme do úst. Může být ovoce prožrané červy nebezpečné?
Můžete jíst červivé třešně?
Když v létě na keřích a stromech dozrají plody, nelze tuto pochoutku odmítnout. A je to jen dobře, protože třešně obsahují nepřeberné množství výživových látek. Antokyany obsažené v třešních mají protizánětlivé a antioxidační účinky, které mohou zmírnit příznaky artritidy a dny. Jsou také bohatým zdrojem draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje funkci ledvin. Draslík také prospívá kloubům, snižuje jejich bolest a ztuhlost. Třešně obsahují také vitaminy skupiny B (např. B1, B2, B6), vitaminy C a E a betakaroten.
Problémem mohou být brouci, kteří také zřejmě ocení chuť a vlastnosti třešní. Mnoho lidí se při pomyšlení na konzumaci červivého ovoce otřese. Ze zdravotního hlediska na něm však není nic nebezpečného. Hmyz není jedovatý a nevylučuje škodlivé látky. Na náš organismus tedy rozhodně nemají negativní vliv. Jediné riziko v tomto případě souvisí s hygienickými otázkami. Larvy hmyzu žijící v ovoci nepředstavují zdravotní riziko, protože nepřenášejí nemoci a ovoce neotravují.
Co dělat s červy v třešních?
Nejlepší je poškozenou část vyříznout a celé ovoce před konzumací důkladně omýt. Ovoce můžete také na několik minut ponořit do vody – larvy by měly vyplavat na hladinu.
Nezapomínejte, že ovoce i s „nečekanými nájemníky“ je cenným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Nevyplatí se je vyhazovat jen kvůli přítomnosti hmyzu. Stačí je správně připravit, abyste si mohli vychutnat jejich chuť.
Potěšte své přátele a pošlete jim článek, který vás zaujal, nebo se o něj podělte.