Potěšte své přátele a pošlete jim článek, který vás zajímá, nebo se o něj podělte.
Pro mnoho lidí je pěstování zahrady jedním z největších potěšení, které mohou zažít. Někdy se však objeví nezvaní hosté v podobě škůdců, kteří požírají kořeny, listy a květy našich rostlin. V takových případech je vhodné použít osvědčený přírodní postřik na kvasinky, který je velmi jednoduchý na přípravu.
Proč používat postřik z pekařského droždí (kvasnic)?
Postřik z pekařských kvasnic se vyznačuje svou účinností, chrání rostliny před parazity a chorobami. Pokud by to nestačilo – přírodní kvasnicový postřik urychluje růst rostlin a správné kvetení. Takový roztok samozřejmě není všelékem na všechno špatné, ale preventivní a pravidelné používání kvasnicového postřiku rozhodně zvyšuje odolnost rostliny vůči případným chorobám.
Živiny obsažené v kvasnicích mají pozitivní vliv na kondici rostlin, stimulují je k dalšímu bujnému růstu a podporují rozvoj kořenového systému. Kvasnice jsou dobrým zdrojem hořčíku, železa, zinku, draslíku, selenu, vápníku, fosforu, chromu, aminokyselin a bílkovin a také mimo jiné vitaminů skupiny B. V případě, že se jedná o kvasnice, je možné, že budou obsahovat i další živiny.
Kdy a k čemu používat kvasnicový postřik?
Postřik proti kvasinkám bude nejúčinnější, pokud jej použijete na jaře a koncem léta, ale nic vám nebrání v tom, abyste rostliny stříkali každé dva týdny po celou sezónu. Roztok kvasinek se vyplatí aplikovat zejména na okurky, rajčata a jahody, ale látka je natolik univerzální a bezpečná, že ji lze použít i na jiné rostliny.
Jak připravit postřik z kvasnic?
Příprava kvasnicového postřiku k odradení škůdců a prevenci chorob je rychlá a snadná. Stačí přidat 0,5 litru netučného mléka a 10 litrů vody ke 100 g čerstvých kvasnic a vše důkladně promíchat. Pokud chcete, aby odvar lépe přilnul k listům, vyplatí se přidat také několik desítek kapek zahradnického mýdla.
Tento přípravek nalijte do lahve s rozprašovačem a důkladně jím postříkejte spodní a vrchní stranu listů.
Dobré je také vyrobit hnojivo z kvasnic. To provedete tak, že do velké mísy nasypete 100 g rozdrobeného droždí, přidáte šálek cukru a necháte dvě hodiny stát. Po dvou hodinách přidejte 10 litrů teplé vody, důkladně promíchejte a odstavte.
Po týdnu začnou kvasinky kvasit, což znamená, že hnojivo je připraveno k použití. Chcete-li touto směsí zalévat rostliny, zřeďte ji takto: jeden šálek roztoku na 10 litrů vody.
Potěšte své přátele zasláním nebo sdílením článku, který vás zaujal.