Zázvorový nálev je jedním z nejoblíbenějších odvarů, které zlepšují zdraví. Jeho vlastnosti jsou známé a oceňované již od starověku, ale i dnes se stále používá jako účinný lék na různé neduhy. Kdy byste se měli uchýlit k zázvorovému nálevu?
Zázvorový nálev je známý a ceněný po celém světě. Je známý pro své četné zdraví prospěšné účinky, a tak není divu, že je jedním z nejoblíbenějších nálevů používaných ve fytoterapii.
Zázvorový nálev – stručný historický nástin
Zázvorový nálev byl znám již ve starověku. Lékaři staré Číny, Indie a Blízkého východu si zázvoru cenili pro řadu zdraví prospěšných vlastností a pozitivní vliv na činnost celého organismu. Zázvorový nálev se používal především jako zahřívací prostředek a také ke zlepšení krevního oběhu a usnadnění trávicích procesů. Postupem času se obliba zázvorového nálevu rozšířila i do Evropy. Ve středověku byl zázvor jedním z hlavních produktů dovážených z Asie. V průběhu let našel stále větší uplatnění nejen v lékařství, ale i v kuchyni.
Zázvorový odvar – cenné účinné látky
Zázvorový odvar je bohatý na různé živiny a účinné látky, které jsou zodpovědné za jeho zdraví prospěšné účinky. Mezi hlavní účinné látky obsažené v zázvorovém odvaru patří: gingerol, sloučenina zodpovědná za charakteristickou štiplavou chuť zázvoru. Gingerol je silný antioxidant, který má silné protizánětlivé účinky a je zodpovědný za většinu léčivých vlastností zázvoru. Kromě toho zázvorový nálev obsahuje mimo jiné také esenciální oleje, vitamin C, vitaminy skupiny B, hořčík, mangan, draslík a měď.
Nálev ze zázvoru a citronu nejen při nachlazení
Nálev ze zázvoru a citronu (nebo jen zázvoru) se nejčastěji používá při nachlazení a snížené imunitě. Podpora imunitního systému však není jediným přínosem pravidelné konzumace zázvorového nálevu. Mezi další zdraví prospěšné účinky patří např:
- podpora trávicích procesů v těle – zázvor pomáhá při tvorbě slin a trávicích enzymů, což je žádoucí zejména při problémech s trávením.
- analgetické a protizánětlivé účinky – pravidelná konzumace zázvorového nálevu může zmírnit chronické bolesti, například revmatické bolesti.
- podpora krevního oběhu – zázvorový nálev může zabránit tvorbě krevních sraženin a zlepšit průtok krve.
- podpora procesů hubnutí v těle – pravidelná konzumace zázvorového nálevu zrychluje metabolismus a pomáhá bojovat s nežádoucími kilogramy.
Zázvorový nálev – základní recept na zdraví prospěšný nápoj
Jak připravit nejjednodušší zázvorový nálev? Recept na základní verzi tohoto zdraví prospěšného koktejlu si připravte z následujících surovin:
- kousek čerstvého kořene zázvoru (asi 3 cm)
- 3 šálky vody
Způsob přípravy:
Příprava: Čerstvý kořen zázvoru oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Chcete-li získat bohatší chuť zázvoru, můžete ho také nastrouhat najemno. Do hrnce nalijte vodu, přidejte nakrájený nebo nastrouhaný zázvor a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 15 minut (delší vaření umožňuje získat bohatší chuť zázvorového nálevu ). Když je nápoj hotový, stáhněte jej z ohně a přeceďte.
Jak připravit zázvorový nálev s přísadami?
Jak připravit zázvorový nálev s přísadami? Výše uvedený recept na základní verzi zázvorového nálevu lze obohatit o různé druhy přísad, které mu dodají ještě větší zdraví prospěšné vlastnosti. Patří mezi ně: med (další antibakteriální vlastnosti), citronová šťáva (velká dávka vitaminu C), skořice a hřebíček (silný zahřívací účinek).
Nálev ze zázvoru, citronu a medu – kontraindikace užívání
Může nálev ze zázvoru a medu používat každý? Přestože infuze zázvoru – nápoj s mnoha zdravotními účinky, stojí za to vědět, že v některých situacích by se před jejím použitím měl poradit s lékařem. Zvláště opatrní by měli být lidé trpící gastrointestinálními problémy, protože v některých případech může nápoj příznaky zhoršit. Zázvorový nálev se také nedoporučuje lidem užívajícím antikoagulancia, protože zázvor má vlastnosti, které ředí krev. Užívání zázvorového nálevu by také měla předcházet konzultace s lékařem u těhotných a kojících žen.