V závislosti na typu potraviny použijte vhodnou metodu čištění. Například brambory se nejlépe loupou nožem, zatímco rajčata je nejlepší oloupat spařením horkou vodou.

Pouhé mytí ovoce a zeleniny již nestačí. Musíme přijít na to, jak čistit naše produkty!

V důsledku pandemie se lidé začali více než kdykoli předtím zajímat o hygienu a čistotu. Změnili jsme životní styl a přidali hygienická pravidla, abychom byli v bezpečí. Od dezinfekce kurýrních boxů při příjezdu až po sprchování ihned po návratu domů je jen několik příkladů toho, jak jsme se stali ostražitými. Tato ostražitost se rozšířila i do kuchyně. Pouhé mytí ovoce a zeleniny už nestačí. Musíme si být vědomi toho, jak čistíme naše produkty! Proto je třeba mít při čištění ovoce a zeleniny na paměti určité věci.

5 věcí, které je třeba mít na paměti při čištění ovoce a zeleniny:

1. Ujistěte se, že máte čistý dřez a kuchyňské náčiní.

Při mytí a skladování ovoce a zeleniny používáme v průběhu celého procesu celou řadu kuchyňského náčiní. Příbory, kuchyňská plošina, nůž, kuchyňský dřez atd. musí být čisté, aby se potraviny z tohoto nádobí během procesu čištění neušpinily.

2. Každý typ předmětu myjte zvlášť.

Když kupujeme potraviny, nekupujeme jeden druh ovoce nebo zeleniny, ale řadu produktů, které mají obvykle dobu trvanlivosti alespoň týden. I když je snadné umýt všechno ovoce a zeleninu najednou, máme tendenci produkty neumývat pořádně.
Listová zelenina by se měla mýt jinak než ovoce a naopak, proto každý druh zeleniny a produktů myjte zvlášť. Ovoce by se mělo mýt pod tekoucí vodou. Listovou zeleninu namočte do stojaté vody; nečistoty se z ní usadí. Další metodou, kterou lze použít u listové zeleniny, je jednoduše ji vložit do cedníku nebo síta a umístit pod tekoucí vodu.

3 – Před uskladněním nezapomeňte zeleninu usušit.

Pravděpodobně jste si všimli, že zelenina, kterou jste koupili před několika dny, již začala vadnout. Někdy je příčinou to, že člověk ovoce a zeleninu před uskladněním úplně nevysuší. Houby a bakterie potřebují ke svému vývoji a růstu vlhkost. Pokud nejsou předměty vysušeny, časem se bakterie, které nebyly omyty při čištění, rozmnoží.

4. Odstraňte vrchní vrstvu listové zeleniny.

Listová zelenina, jako je hlávkový salát a kapusta, nemá slupku ani povrch, který by ji chránil před okolní atmosférou. Zatímco brambory a cibuli můžeme oloupat, s listovou zeleninou totéž udělat nemůžeme. Jejich omytí ne vždy pomůže, proto je lepší při mytí odstranit ze zeleniny nejsvrchnější list.

5. Před loupáním zeleniny si umyjte ruce.

Poslední návrh se může zdát samozřejmý, ale někdy se našim lenochům nechce mýt si ruce. Myslíme si, že si myjeme ruce, když myjeme zeleninu, a nenapadne nás, že dotýkat se zeleniny nečistýma rukama může mít následky. Myjte si ruce 20 sekund teplou vodou a mýdlem.
Přidejte do svého života v kuchyni tyto malé triky, abyste udrželi potraviny čerstvé a čisté. Napište nám do komentářů, jak moc se vám líbí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *