Díky široké škále vitamínů a minerálů mandarinky zlepšují fungování několika systémů našeho těla.
Posilují imunitní systém
Denní příjem dostatečného množství vitaminu C pomáhá zmírnit příznaky a zkrátit dobu trvání běžných respiračních onemocnění, jako je například nachlazení.
Chrání před ledvinovými kameny
Mandarinky mohou pomoci zvýšit hladinu citrátu v moči a snížit tak riziko vzniku ledvinových kamenů.
Vysoký obsah antioxidantů
Antioxidanty jsou silné sloučeniny, které nás chrání před záněty a chronickými onemocněními, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby.
Podporují dobré trávení
Díky 1,6 g vlákniny v jedné mandarince se zlepší vaše trávení a sníží se riziko hemoroidů, žaludečních vředů a zánětlivých střevních onemocnění.
Zlepšují zdraví srdce
Flavonoidy obsažené v citrusových plodech pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, což jsou hlavní rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Obecně se doporučuje jíst je pravidelně a s mírou, protože jsou kyselé a mohou časem způsobit erozi zubní skloviny. Také ovoce konzumujte raději celé než ve šťávě, abyste si dodali vlákninu. Ovocné šťávy obsahují více kalorií a fruktózy, takže při dlouhodobé konzumaci v nadměrném množství mohou přispívat k přibývání na váze a jaterním problémům, píše Živim.