Potravinoví moli v kuchyni – jak se jich zbavit a kde se berou? Zde jsou nejdůležitější informace o potravinových molech. Prozradíme vám, zda jsou kuchyňští moli nebezpeční pro vaše zdraví.
Potravinoví moli – ačkoli tento pojem ve skutečnosti zahrnuje asi 10 000 druhů, nejčastějšími členovci v kuchyni jsou potravinový mol ( Ephestia kuehniella ) a potravinový mol ( Plodia interpunctella ). Tento můrám podobný kuchyňský hmyz se živí suchými potravinami, jako je cukr, mouka a semena. Mají rádi také suché krmivo pro domácí zvířata, čokoládu, ovoce a ořechy.
Přestože jsoukuchyňské můry malé – jejich rozpětí křídel nepřesahuje 1,5 až 2 centimetry – rychle se stávají velkým problémem. Když se tito škůdci objeví v kuchyni, ochotně kladou vajíčka a brzy najdeme larvy v mouce nebo těstovinách.
Potravinoví moli – jak se jich zbavit a kde se berou? „Nesnášejí vůni.“
Potravinoví moli kladou vajíčka do suchých potravin v kuchyni. Velmi rychle se rozmnožují. Samičky moučných brouků jsou připraveny klást vajíčka téměř okamžitě po proměně v dospělce. Jedna samička potravinového mola může naklást až 170 vajíček. Přibližně po 8 dnech se vylíhnou larvy. Zpočátku se podobají housenkám. Pokud například v rýži nebo obilovinách spatříme jednu larvu, znamená to, že celé balení je kontaminováno vajíčky a mělo by se zlikvidovat.
Potravinoví moli jsou hnědě zbarvení, zatímco moli střádaví mají pouze hnědou hlavu a bílé tělo. Na přítomnost potravinových molů poukazuje přítomnost tenkých pavučinek, které se objevují uvnitř výše uvedených sypkých potravin. Lepkavé hrudky např. mouky nebo rýže jsou potravou pro larvy molů.
Odkud se potravinoví moli v domácnosti berou? Nejčastěji si je přineseme s nákupem. V obchodech se živí potravinami. Dostanou se k nim ještě ve fázi výroby. V bytovém domě se mohou do bytu nastěhovat od sousedů.
Jak se zbavit potravinových molů. Nesnášejí zápach
Jak se zbavit potravinových molů? Dobrým řešením budepřívěsek na potravinové moly s feromony. Nejprve je třeba vyhodit napadené potraviny a potraviny vedle nich. Po použití insekticidů, kdy jsou lapače molů opotřebované, je třeba umyté plochy ošetřit vysokou teplotou, například fénem. Potravinoví moli jsou citliví na vysoké teploty (ale odolní vůči chladu ). Odpuzuje je také ocet, levandule, hřebíček a eukalyptus. Pomůže také bobkový list a citrusové plody, pomerančová nebo citronová kůra.
Pokud nemáte po ruce dezinfekční prostředek, můžete místo něj použít vodu s octem a peroxidem vodíku (poměr: 400 ml vody, 0,5 l octa, 50 ml peroxidu vodíku). Nábytek se také vyplatí otřít hadříkem navlhčeným vinným octem. Kromě toho do skříní a zásuvek umístěte hřebíček a plátky sušeného citronu nebo pomeranče, stejně jako otevřený olej nebo vanilkové, hřebíčkové či citrusové aroma.
Jsou potravinoví moli zdraví škodliví? Pojídání kuchyňských molů, jejich vajíček, housenek nebo larev není samo o sobě škodlivé. V jejich trusu se však množí patogenní houby a bakterie. Ty přispívají ke vzniku alergií. Studie potvrdily, že potravinoví moli mohou šířit kmeny bakterií (jak grampozitivních, jako jsou Bacillus cereus, Enterococcus faecalis a Micrococcus luteus, tak gramnegativních: Escherichia coli, Klebsiella oxytoca ), plísní (nejčastěji druhy Aspergillus, Penicilium ) a kvasinek rodu Candida, včetně oportunních druhů.