Momordica je plazivá rostlina připomínající liánu. Má latinský název Momordica charantia a patří do čeledi tykvovitých. Je velmi oblíbená v zemích Asie, Ameriky a Afriky.
Plody obsahují 80 % vody. Ve 100 gramech dužiny plodů momordiky je pouze 15-20 kalorií. Plody obsahují draslík, zinek, selen, křemík, vitaminy A, B, C, E, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.
Okurka rostliny obsahuje mastné oleje a karoten. Semena momordiky obsahují lykopen, glykosid momordicin a keratin. V kořenech se nacházejí triterpenové saponiny.
Momordica charantia pochází z Afriky, ale již po staletí se používá v čínském lidovém léčitelství. Nejnovější výzkumy naznačují, že nezralé plody mohou mít některé antibiotické, protirakovinné a protivirové vlastnosti, což je vhodné zejména pro léčbu malárie, HIV a diabetických stavů.
Konzumace plodů momordiky je kontraindikována v těhotenství. Je také důležité zdůraznit, že by ji neměly konzumovat kojící matky a také lidé s nízkým krevním tlakem.
Chuť momordiky je hořká. Ale právě její hořká chuť ji činí cennou. Proto se často vyskytuje pod názvem „hořký meloun“.
Hořký meloun se konzumuje, když jsou plody zelené a ještě nedozrály. Obvykle se konzumuje až po tepelném zpracování. Momordica se může vařit, smažit, péct nebo konzervovat. Z tohoto ovoce se připravují polévky.
Pomáhá při vysokém krevním tlaku a problémech s trávicí soustavou. Má pozitivní vliv na zhoubné nádorové útvary. Plody mají také protivirový účinek. Zralé plody momordiky získávají oranžovočervenou barvu, ale jak bylo uvedeno výše, nekonzumují se. Používají se pouze nezralé plody.