Listová zelenina zachrání vaše játra. Nemusíte je vařit

Špenát je listová zelenina, která je již dlouho ceněna pro své mnohé zdraví prospěšné účinky. Obsahuje mnoho cenných živin, jako jsou vitaminy, minerály a bioaktivní látky, které jsou zdraví prospěšné. Vyplatí se ho zařadit do svého jídelníčku, zejména pokud chcete pečovat o svá játra.

Proč zařadit špenát do svého jídelníčku?

Špenát proslavil omyl německého chemika. Co je na této zelenině pravdy?

Špenát – mnohými v dětství nenáviděný – se podával jako mletá, vařená kaše. I když první dojem byl možná nepříznivý, stojí za to dát této zelenině druhou šanci, zejména v dospělosti.
Kromě toho se tato listová zelenina nemusí podávat horká! Stejně jako milujeme saláty, je na špenátu zajímavé i to, že se dá jíst i syrový.

Proč zařadit špenát do svého jídelníčku? Vše pro jeho bohatství ukryté v zelených listech. Špenát je bohatý na:

  • vitamíny K, A a C
  • kyselinu listovou
  • vitaminu B9.

Ty přispívají ke zdravým kostem a správné srážlivosti krve, zdravému imunitnímu systému a zdravé kůži, vlasům a nehtům a také ke správnému vývoji buněk našeho těla.
O celosvětové oblibě špenátu však rozhodl jeho obsah železa. Tento příběh je jedním z nejznámějších příkladů vědeckého omylu, který se postupem času změnil v mýtus.
Po mnoho let se věřilo, že špenát obsahuje extrémně vysoké množství železa, což přispělo k jeho popularitě jako „superpotraviny“. Pravda je však trochu jiná.

Německý chemik Erich von Wolf studoval chemické složení různých druhů zeleniny. Během svého výzkumu zjistil, že špenát obsahuje asi 35 mg železa na 100 g, což je extrémně vysoké množství. Ukázalo se však, že jde o chybu způsobenou převodem čárky. Skutečný obsah železa je asi 3,5 mg na 100 g špenátu, což je desetkrát méně, než se původně uvádělo.
Chyba byla opravena ve 30. letech 20. století, a i když je rozdíl značný, správná hodnota – mezi 2,7 a 3,5 mg železa na 100 g špenátu – stále činí z této zeleniny vynikající zdroj této minerální látky.

Nejde jen o železo a vitaminy. Zde se dozvíte, jak špenát chrání játra

Přestože omyl německého chemika negativně ovlivnil vnímání této zeleniny, není to jen obsah železa, čím bychom se měli řídit při zařazování špenátu do každodenního jídelníčku.

  • Špenát obsahuje také hořčík, který je důležitý pro funkci svalů a nervového systému, a vápník, který je nezbytný pro zdravé kosti a zuby.
  • Pozor byste si měli dát také na antioxidanty obsažené ve špenátu, jako jsou lutein, zeaxantin a betakaroten, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a stárnutím buněk.

Právě díky obsahu antioxidantů (jako je vitamin C a beta-karoten) má špenát ochranný účinek na játra. Podporuje detoxikaci organismu, která v tomto orgánu probíhá. Dokáže také chránit jaterní buňky před poškozením a zlepšuje celkovou funkci tohoto orgánu.

Jaký je nejlepší způsob konzumace špenátu? Vařená kaše může být minulostí

Ukazuje se, že zelená kaše z dlouho vařeného sekaného špenátu nemá na náš organismus vůbec nejlepší vliv. Výborný je krátce vařený nebo dokonce blanšírovaný špenát v celých listech.
Jeho několikaminutové vaření snižuje obsah kyseliny šťavelové, což zlepšuje vstřebávání vápníku a železa. Důležité je nedělat to příliš dlouho, protože dlouhodobá tepelná úprava snižuje obsah vitaminů (zejména vitaminu C).
Dobrý je také syrový špenát, podávaný například v salátu. Tehdy získáme maximální užitek z bohatství vitamínů a minerálů. Lidé s problémy s ledvinami by se však měli mít před touto formou na pozoru.

Pokud chcete z této zeleniny vytěžit maximum, vyplatí se špenát přelít tukem, například olivovým olejem. Tento způsob tepelné úpravy zlepšuje vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou vitaminy A a K.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *