Vlašské ořechy jsou skutečnou pochoutkou, kterou stojí za to zařadit do jídelníčku. Jsou ideální jako samostatná svačinka i jako přísada do mnoha pokrmů. Kromě toho dodávají spoustu energie a mají pozitivní vliv na naše zdraví, protože jsou pokladnicí cenných živin. Sušené vlašské ořechy lze dlouho skladovat. Jejich skladování v nevhodných podmínkách však může vést ke vzniku plísní a červů. Přečtěte si, jak skladovat vlašské ořechy, aby si déle zachovaly svou čerstvost, chuť a vlastnosti.
- Sklizeň vlašských ořechů začíná koncem září a pokračuje až do října. Jsou oblíbené po celém světě pro svou zajímavou hořkosladkou chuť, která je jedinečným doplňkem různých pokrmů (sladkých i slaných). Skvěle chutnají i samostatně jako lahodná a zdravá svačinka pro každou příležitost. Vlašské ořechy jsou jedním z nejlepších zdrojů cenných živin, proto se vyplatí zařadit je do svého každodenního jídelníčku. Jejich tvar je velmi podobný lidskému mozku a jsou také prospěšné pro jeho fungování. Díky vysokému obsahu fosforu zlepšují myšlenkové procesy a soustředění. Kromě toho snižují hladinu špatného cholesterolu, chrání oběhový systém, snižují stres a únavu, zlepšují stav pokožky a vlasů a dokonce zpomalují proces stárnutí. Kromě toho mají vysoký obsah antioxidantů. Díky tomu jsou vlašské ořechy nejen chutné, ale také velmi zdravé.
Jak dlouho lze vlašské ořechy skladovat?
Vlašské ořechy lze při správné péčiskladovat mnoho měsíců. Ve skořápce vydrží čerstvé až rok. Lze je také skladovat v lednici nebo dokonce zmrazit, takže jsou ideální na 1-2 roky. Při pokojové teplotě je však můžete skladovat nejdéle tři měsíce. Je však třeba vědět, že vzhledem k vysokému obsahu tuku jsou vlašské ořechy náchylné ke žluknutí, zejména pokud jsou vystaveny nepříznivým vnějším faktorům (např. vysokým teplotám). V důsledku toho se začnou kazit, získají charakteristickou nahořklou chuť a mohou i nepříjemně zapáchat.
Vlašské ořechy jsou také náchylné k růstu plísní, které produkují škodlivé sloučeniny zvané aflatoxiny. Ty jsou toxické a mohou přispívat k tvorbě volných kyslíkových radikálů. Vlašské ořechy je třeba chránit před vlhkostí, protože vysoká vlhkost je ideálním prostředím pro růst plísní. Mohou také obsahovat malé bílé červy. Aby si ořechy dlouho zachovaly svou chuť a cenné vlastnosti, měly by se předem usušit. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout.
Jak sušit vlašské ořechy? Nejlepší metody
Čerstvé vlašské ořechy obsahují velké množství vlhkosti, proto by se měly před skladováním usušit, což pomůže zabránit rozvoji mikroorganismů (včetně plísní). Tímto způsobem si zachovají svou čerstvost a výživovou hodnotu po dobu několika měsíců. K tomuto účelu jsou vhodné pouze zdravé ořechy bez poškození a prasklin. Zajímá vás, jak je sušit? Přečtěte si nejlepší metody.
- Sušení vlašských ořechů venku
Vlašské ořechy lze sušit venku. Nejlepší je rozložit je v jedné vrstvě, mimo jiné: na papír na zahradním stole, na zem pokrytou nepromokavým materiálem a na půdu nebo balkon. Důležité je chránit je před přímým slunečním zářením, které by mohlo poškodit jejich semeníky. Kromě toho je třeba ořechy pravidelně otáčet, aby rovnoměrně vysychaly. Kromě toho by měly být chráněny před deštěm. Sušení vlašských ořechů venku může trvat několik dní až několik týdnů (v závislosti na teplotě a vlhkosti).
- Sušení vlašských ořechů v interiéru
Vlašské ořechy můžeme také vložit do proutěného košíku nebo sáčku z přírodního materiálu a poté je přemístit do suché a větrané místnosti (například vedle topného tělesa nebo radiátoru). Je důležité, aby nepřišly do styku se zdrojem tepla. Jak poznám, že jsou správně vysušené? Po protřepání budou ořechy lehké a suché.
- Sušení vlašských ořechů v troubě
Vlašské ořechy lze také sušit v troubě. Stačí je rozložit na plechy v jedné vrstvě a poté je vložit do trouby vyhřáté na teplotu asi 40 °C (je důležité, aby teplota nepřesáhla 50 °C). Je také dobré zapnout funkci konvekce. Nejlepší je sušit ořechy asi 3 hodiny s mírně pootevřenými dvířky, což usnadní odstranění přebytečné vlhkosti ve formě vodní páry.
- Sušení vlašských ořechů v elektrické sušičce
Elektrická sušička rovněž poslouží k tomuto účelu. Je důležité nesušit ořechy při příliš vysoké teplotě. Umístěte je na síta sušičky a poté přístroj zapněte. K řádnému usušení vlašských ořechů stačí přibližně 30 stupňů Celsia a několik hodin.
Jak skladovat vlašské ořechy?
Vlašské ořechy je nejlepší nezbavovat tvrdé skořápky, protože ta je chrání před vnějšími vlivy (včetně nadměrného vysychání, plísní a červů). Díky tomu je lze skladovat mnohem déle než oloupané vlašské ořechy. Vyplatí se uložit je do proutěného košíku nebo do sáčků z přírodních materiálů. Chcete-li udržet vlašské ořechy déle čerstvé a zachovat jejich nutriční hodnotu, měli byste věnovat pozornost vlhkosti a teplotě. Pro skladování vybírejte místa, která nejsou vystavena přímému slunečnímu záření. Důležité je, aby byla chladná, tmavá a suchá. Pokud jsou však skladovány v příliš vlhkém prostředí, mohou zplesnivět.
Zajímá vás, jak skladovat loupané vlašské ořechy? Základem je především vzduchotěsná nádoba, například skleněná nebo plastová, která zabrání přístupu mimo jiné i potravinovým molům (ořechy ve skořápce jsou náchylnější k napadení škůdci). Skladujeme je na chladném a suchém místě (např. ve spíži nebo v lednici). Těsně uzavřená nádoba navíc zabrání tomu, aby ořechy nasály pachy jiných potravin, což lze snadno provést odstraněním skořápky. V takových podmínkách si mnohem déle zachovají svou čerstvost, takže jsou vhodné ke konzumaci až po dobu jednoho roku.
Vyloupané vlašské ořechy je nejlepší skladovat v chladničce nebo mrazničce.
Loupané vlašské ořechy se také skvěle hodí k zamrazení. Stačí je osušit, oloupat, vložit do přepravek nebo těsných nádob a dát do mrazáku. Díky tomu si zachovají svou čerstvost a výživovou hodnotu až po dobu dvou let. Rozmrazování ořechů je zase velmi rychlé a obvykle trvá několik minut.
Vlašské ořechy můžete také nasekat nebo pomlít, poté je vložit do vzduchotěsné nádoby a dát do lednice. V těchto podmínkách je můžete uchovávat nejdéle dva týdny. Po uplynutí této doby je nejlépe přemístit je do mrazničky, tak vydrží čerstvé až rok.