Zelenina a ovoce jsou zdrojem všech vitamínů, mikroprvků a užitečných látek nezbytných pro lidské zdraví.
„Která zelenina je považována za nejzdravější: vědecká fakta“
V celé rozmanitosti vegetace však určitě existuje zelenina, ovoce nebo listová zelenina, která vede v užitečných vlastnostech.
Vědci zjistili, že to není ani brokolice, ale řeřicha.
Výzkum na toto téma provedli pracovníci Univerzity Williama Pattersona. Výsledky práce zveřejnil časopis „Prevence chronických onemocnění“ amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.
Výzkum vědců
Vědci z USA porovnávali 41 druhů zeleniny, ovoce a listové zeleniny z hlediska jejich užitečnosti.
Hodnotili výživovou hodnotu, obsah bílkovin, vlákniny, mikroživin, vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Celkem se jednalo o 17 klíčových ukazatelů.
Výsledkem bylo, že na prvním místě se umístila řeřicha.
Vede v obsahu vlákniny a bílkovin, draslíku a vápníku, vitaminů A, B12 a D.
Podle systému hodnocení získala zelenina 100 bodů ze 100 možných.
Výhody řeřichy
Zaprvé se ukázalo, že řeřicha je mimořádně prospěšná pro zdraví žen. Zlepšuje tvorbu mateřského mléka a reguluje menstruační cyklus.
Za druhé pomáhá čistit tělo od toxinů a zlepšuje trávení.
Za třetí, salát obsahuje antioxidanty, které bojují proti rakovinným buňkám a snižují jejich destruktivní vliv na tělesné buňky.
Za čtvrté čistí plíce a doporučuje se lidem, kteří přestali kouřit.
Za páté zlepšuje funkci jater.
Za šesté je užitečný při onemocnění dýchacích cest, bronchitidě, astmatu a dušnosti.
Zajímavé je, že na 19. místě se umístila brokolice a na posledním grapefruit.
Ale abychom byli spravedliví, do seznamu se nedostaly maliny, rybíz a brusinky, stejně jako cibule a česnek. Byly to hlavně listové a brukvovité zeleniny.
Materiál má informativní charakter. Před rozhodnutím se poraďte s odborníkem.