Ačkoli je v České republice často považován za běžný plevel, divoký chmel v sobě skrývá mnohá překvapení. Jeho mladé výhonky, nazývané „divoký chřest“, mohou na zahraničních trzích dosáhnout astronomických cen. Proto se vyplatí vědět, kde tuto vzácnou rostlinu hledat a jak ji poznat.
V České republice je divoký chřest spíše na obtíž. Nezvaně napadá květinové záhony a způsobuje bolesti hlavy svědomitým zahrádkářům . Zato Němci, Francouzi a Nizozemci považují jeho výhonky za pochoutku. Za kilogram bílých výhonků mohou zaplatit až 1000 eur.
Divoký chmel – jak vypadá a kde ho lze najít?
V České republice lze divoké výhonky chmele najít na mnoha místech. Má to však jednu podmínku – musíme vědět, co hledáme. Divoký chmel se vyskytuje ve dvou odrůdách: zelený a bílý. A právě bílé chmelové výhonky, které jsou obzvláště bohaté na chuť, jsou tolik vyhledávané zahraničními znalci dobrého jídla. Sklízí se od března do května. Protože jsou ukryty pod zemí, vyžaduje jejich nalezení velké úsilí, což má za následek jejich závratnou cenu.
Mnohem snazší je najít a sklidit zelené chmelové výhonky. Jsou méně chutné než bílé, ale i ty se dají použít v kuchyni. Ve venkovské i městské krajině se obvykle objevují brzy na jaře a dokonce i koncem zimy. Je však třeba mít na paměti, že k jídlu jsou vhodné pouze mladé, zelené stonky. Když ztvrdnou, ztrácejí chuť.
Chuť a způsob přípravy „divokého chřestu“
Chuť mladých chmelových výhonků se často přirovnává k chřestu. Vyznačuje se jemnou, oříškovou chutí obohacenou o aroma zelí a mungo klíčků. Výhonky chmele chutnají nejlépe ihned po utržení a jejich příprava je velmi snadná – stačí je spařit vroucí vodou a jíst syrové. Velmi chutné jsou také, když je osmažíte na másle nebo přidáte do polévky.
Nejen chuť, ale i užitečné vlastnosti chmelových výhonků vás o tuto rostlinu zaujmou. „Divoký chřest“ je bohatý na flavonoidy, které mají protizánětlivé, antivirové a protiplísňové vlastnosti. Jsou také užitečné při léčbě poruch trávení, takže jsou cenným doplňkem lehce stravitelné stravy.
Na divoký chmel bychom se proto neměli dívat jen jako na plevel, ale také jako na zdroj chuti a zdraví. S trochou štěstí se tato běžná rostlina může stát i zdrojem příjmů.