Chcete do své kuchyně vnést svěžest a život? Květy v květináčích to dokonale splní. Při výběru rostlin věnujte pozornost jejich nárokům, protože ne všechny druhy se budou v této místnosti cítit dobře. Pokud je pro vás výběr hrnkových květin problém, jsme tu pro vás, abychom vám pomohli. Představujeme nejlepší druhy, kterým se bude na kuchyňském parapetu dařit.
Zajímá vás, které hrnkové rostliny jsou do kuchyně nejlepší?
- Jaké hrnkové květiny jsou vhodné do kuchyně?
Kuchyně je místnost, ve které trávíte každý den několik hodin. Z tohoto důvodu je třeba ji vhodně vyzdobit. Ideální je doplnit kompozici květinami. Jaké hrnkové rostliny jsou vhodné do kuchyně? Musí splňovat určité požadavky. Ne všechny rostliny dobře fungují v místech, kde se často objevuje pára a mastnota. Kuchyně by měla být vybavena odolnými druhy, které nevyžadují zvláštní péči. Hrnkové květiny by měly být vzpřímené a neměly by příliš zasahovat do stran, protože místnosti určené k tomuto účelu mají obvykle poměrně omezenou velikost. Pokud je však hodláte umístit na polici nebo v závěsném květináči, mohou na speciálně připravené konstrukci mírně splývat dolů nebo nahoru.
Některé kuchyně mají také plynový sporák. V takových místnostech je důležité mít na paměti, že květiny umístěné na parapetu nebo na desce jsou odolné vůči plynným emisím. Kromě toho by rostliny měly usnadňovat čištění od mastných usazenin a jiných nečistot. Je také důležité, aby úspěšně odolávaly vysokým teplotám. Současné používání trouby a sporáku je často zahřívá, což není vhodné pro všechny druhy pokojových rostlin. Květiny do kuchyně by měly být vhodné pro podmínky v této místnosti. Proto byste měli zkontrolovat, na kterou stranu je okno v místnosti obráceno a kolik je zde slunečního světla. Na základě toho můžete vybrat hrnkové květiny do kuchyně, které budou bez problémů růst v polostínu nebo na přímém slunci.
Tomuto složení by měly odpovídat i hrnkové květiny do kuchyně. V některých místnostech jsou rozhodně nejlepší zelené rostliny, které nekvetou. V jiných je barva květin jakýmsi doplňkem, který odkazuje na další dekorativní prvky objevující se v kompozici. Proto stojí za to zkontrolovat, zda zakoupená rostlina kvete, a pokud ano, pak vyzvednout její barvu do celkové atmosféry místnosti.
Jaké květiny vybrat do kuchyně?
Některé květiny do kuchyně jsou vhodnější než jiné. Existuje několik druhů rostlin, které se s těmito specifickými podmínkami úspěšně vyrovnávají. Mezi rostliny vhodné do kuchyně patří např:
- Africká fialka – velmi oblíbená hrnková rostlina, která dorůstá do výšky maximálně 10 cm. Kvete v různých barvách téměř po celý rok. Je třeba ji umístit na místo, kam dopadá přímé sluneční světlo. Z tohoto důvodu jsou ideální volbou okna orientovaná na jih. Měla by se pravidelně zalévat, ale pozor, abyste ji nepřelévali;
Při výběru hrnkových květin do kuchyně byste měli věnovat pozornost jejich nárokům. Foto: Dariushbanashuk/123RF.com
- Trojzubecje mimořádně stabilní rostlina s dekorativními listy. Její výhony mohou růst do stran, proto se nejlépe hodí do velkých kuchyní. Rostlina je nenáročná a dává přednost světlému, ale ne přímo slunečnímu světlu. Vyžaduje mírně vlhkou půdu, nemá ráda vlhkou jílovitou půdu;
- Peperomie je malá rostlina, dorůstá do 30 cm. Má silné, dužnaté listy pokryté vrstvou vosku, což usnadňuje odstraňování nečistot, které se v kuchyni hromadí. Roste na světlých místech, ale není přímo vystavena slunečnímu záření. Má jemný kořenový systém a je citlivá na přemokření;
- Kalanchoe Blossfeldova je sukulent, který snáší vysoké teploty. Vyžaduje hodně světla, ale nesnáší intenzivní sluneční záření. Rostlina kvete v zimě a její listy jsou pokryty voskovou vrstvou, což usnadňuje odstraňování nečistot. Vyžaduje vysokou vlhkost vzduchu a zálivku pouze tehdy, když zemina v květináči vyschne;
Květiny v květináčích do kuchyně by měly být odolné vůči plynným výparům a mastným usazeninám. Foto:vaitekune/123RF.com.
- Cyklamen perský – má rád vlhký vzduch, proto se mu daří všude tam, kde se často vyskytují vodní páry. Kvete růžově, bíle, fialově, červeně nebo dokonce vínově. Dobře roste na světlých místech a v létě by se měla zalévat dvakrát týdně, v zimě jednou;
- Aspidistra vysoká je velmi odolná rostlina, která přežije zastínění a dokonce i sucho. Skládá se převážně z listů, ale někdy kvete a ukazuje hnědé květy. Je dobrou volbou do spíše tmavých a chladných místností. Zalévá se jen zřídka, vyžaduje však úrodnou a dobře propustnou půdu;
- Spathiphyllum je krásná hrnková rostlina s lesklými listy. Její květy jsou bílé a připomínají květy anturie. Tato rostlina vyžaduje častou zálivku a jednou týdně otírání listů, aby se odstranily nečistoty. Má schopnost čistit vzduch od toxických látek a navíc zvlhčuje vzduch;
- břečťan je dobrou volbou pouze v případě, že vaše kuchyně má konstrukci, po které mohou jeho výhony šplhat. Dává přednost stínu a mírně vlhké půdě. Snese nízké i mírně vyšší teploty. Výborně filtruje vzduch od nečistot, takže je skvělou volbou do kuchyně;
- Sansevierie guinejská – rostlina s výraznými voskovitými listy, které ji chrání před usazováním nečistot. Jedná se o zelený podlouhlý druh, který roste směrem vzhůru o několik desítek centimetrů. Skládá se z kompaktních listů, které jsou na koncích zašpičatělé. Nenáročná a suchovzdorná rostlina, dává přednost světlým místům s rozptýleným světlem;
- Aloe je velmi oblíbený sukulent s charakteristickými tlustými listy. Úspěšně roste i při velmi vysokých teplotách. Potřebuje dobře propustnou půdu, která nezadržuje vodu, jinak mohou kořeny začít zahnívat. Vyžaduje dobře osluněné místo, ale poradí si i v polostínu;
- Australský cissus je rostlina, která může šplhat po zdi nebo růst v závěsných květináčích. Její listy jsou pokryty chloupky, které je chrání před usazováním nečistot. Daří se jí v polostínu i na prudkém slunci. Vyžaduje použití úrodné, vodopropustné a dobře vyhnojené půdy. Nejvhodnější je vlhký vzduch;
- Nolina je originální hrnková rostlina, která dokáže každému interiéru dodat atmosféru exotické džungle. Někdy se jí říká „lahvová palma“, protože její stonek připomíná láhev a na vrcholu tvoří chochol úzkých listů. Je nenáročná a odolná vůči nepříznivým podmínkám prostředí. Nevyžaduje časté zalévání, protože její kmen má schopnost uchovávat vodu v kmeni.
Jak pečovat o květiny v kuchyni?
Jednotlivé hrnkové květiny do kuchyně mají různé nároky, proto by péče o ně měla být přizpůsobena jejich individuálním vlastnostem. Existuje však faktor, který tyto rostliny odlišuje od rostlin v jiných místnostech. V kuchyni se objevují vodní páry a mastné skvrny, které se hromadí především na listech. Proto se vyplatí otírat listy květiny hadříkem alespoň jednou týdně. Tímto způsobem můžete odstranit povlak, který vypadá nevzhledně a brání správnému vývoji. Do kuchyně se vyplatí vybírat hrnkové květiny, které se snadno otírají nebo se na nich nehromadí nadměrné nečistoty. Nejlepší je, pokud mají lesklé, mírně kožovité listy.
Květiny by neměly být umístěny v blízkosti plynového sporáku nebo topného tělesa. Vysoké teploty mohou negativně ovlivnit jejich vzhled a stav. Zajímavé je také to, že hrnkové květiny by měly být umístěny mimo dosah ovoce, jako jsou jablka nebo banány. Při dozrávání uvolňují etylen, který mimo jiné způsobuje rychlejší stárnutí a odumírání listů.