Hledáte jednoduchá řešení pro čištění měděného a mosazného nádobí?
Pokud jste někdy zkoumali kuchyni svých prarodičů, pravděpodobně jste našli spoustu měděného a mosazného nádobí. I dnes se někteří lidé při vaření a servírování jídla drží tradičního nádobí. Voda uchovávaná v měděné nádobě je prý zdravá. Někteří odborníci nedoporučují vařit v měděném hrnci slané a kyselé potraviny, protože sůl s nimi může reagovat a jídlo zkazit. O ostatních potravinách vařených v této nádobě je však známo, že jsou v mnoha ohledech zdravé. Předpokládá se také, že potraviny zůstávají při skladování v tomto nádobí teplejší.
Mít v kuchyni měděné a mosazné nádobí je sice dobrý nápad, ale jejich čištění je náročné. Toto nádobí po nějaké době zčerná, i když se nepoužívá k vaření. Obvyklé roztoky mýdla a vody nefungují a ani neúnavné drhnutí nepřináší dobré výsledky.
Našli jsme úžasný způsob, jak toto nádobí vyčistit bez drhnutí a škrábání. K čištění dokonce nemusíte používat ani ruce!
Jak vyčistit měděné a mosazné nádobí:
Recept na jednoduchý čisticí roztok ze soli a kyseliny citronové. Kyselinu citronovou snadno seženete v místních obchodních domech.
Roztok připravíte tak, že do misky dáte stejné množství soli a kyseliny citronové. Tento recept obsahuje dvě čajové lžičky soli a dvě čajové lžičky kyseliny citronové. Poté přidejte jeden šálek vody a dobře promíchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí.
Pokud nyní chcete vyčistit ploché měděné a mosazné nádobí, například talíře, stačí je na několik minut namočit do roztoku a opláchnout je čistou vodou. Pokud chcete vyčistit sklenice, mísy a láhve, stačí v nich roztok několik minut míchat a uvidíte, že nádobí okamžitě získá svou původní barvu.
Tento roztok funguje jako kouzlo při čištění měděného a mosazného nádobí. Abychom tomu uvěřili, budeme ho muset vyzkoušet na sobě. Vyzkoušeli byste tento čisticí lifehack také?