Při vaření nezávisí úspěch jen na receptech a ingrediencích pokrmů. Záleží také na nádobí, které používáte. V tomto ohledu je důležitý povlak, který pro své hrnce a pánve zvolíte.
Teflonové nádobí
Teflonové nádobí je cenově dostupné. Na dno teflonové pánve se také nepřichytávají potraviny.
Na druhou stranu složení tohoto plastového materiálu může představovat problém. Teflon obsahuje chemickou látku, která může být zdraví škodlivá. Byla také zakázána Stockholmskou úmluvou o organických znečišťujících látkách, která vstoupila v platnost v roce 2004.
Hliník
Můžete se také rozhodnout pro hliníkový povlak na hrnce nebo pánve. Tento materiál dobře vede teplo, takže se jídlo vaří rychleji.
Kromě toho je hliníkové nádobí lehké a poměrně levné. Na druhou stranu je pravděpodobnější, že se jídlo k pánvi nebo hrnci přichytí.
Existuje také obava, že se drobné úlomky hliníku mohou dostat do jídla, i když to nebylo prokázáno. Hliník je však při požití škodlivý.
Kamenná pánev nebo hrnec
U kamenné pánve nehrozí, že se na ni jídlo přilepí. Proto není k vaření potřeba žádný tuk. A jsou rychle hotové, protože vaření je rychlé.
Tyto robustní pánve jsou vhodné i pro indukční varné desky. Na druhou stranu je takové nádobí poměrně drahé a obsahuje potenciálně škodlivou složku.
Keramické
Keramické pánve a hrnce jsou velmi oblíbené, zejména díky své nízké ceně. To však neznamená, že toto nádobí je velmi kvalitní. Keramika má navíc nepřilnavé vlastnosti, které se však mohou časem zhoršit.
Největší nevýhodou keramiky je její křehkost. Pád nebo i malý úder ji může poškodit. Proto je třeba s keramickými hrnci a pánvemi zacházet opatrně.
Keramické pánve
Nádobí z přírodní litiny.
Přírodní litina pro hrnce a pánve je také dobrou volbou. Jedná se o velmi odolný materiál, který vydrží dlouho.
Jedná se také o ekologické řešení, protože při výrobě přírodní litiny se nepoužívají žádné chemické složky.
Na druhou stranu se jídlo vaří o něco déle a může se přichytávat ke dnu hrnce nebo pánve.
Nerezová ocel nebo nerezová ocel
Jedná se rovněž o spolehlivá zařízení. Nerezové hrnce a pánve mají dlouhou životnost. Nerezová ocel je také velmi odolná vůči nárazům a poškrábání. Údržba nerezového nádobí je navíc velmi snadná. Jedná se také o nepřilnavý materiál.
Nerezové hrnce a pánve jsou však poměrně drahé. Alespoň pokud se jedná o kvalitní materiál. Existují i průměrnější nerezové varianty, které vám udělají méně dobře.